söndag 2 januari 2011

Dagens boktips!

Läser just nu den här underbara boken!


I "Niceville" förflyttas vi läsare till staden Jackson, Missisippi under tidigt 60-tal. Det amerikanska samhället är kraftigt segregerat, och det visar sig allra tydligast i södern. Här lever den svarta och vita befolkningen sida vid sida, men deras liv och förutsättningar ser helt olika ut.
Den unga vita kvinnan Skeeter har precis avslutat sin collegeutbildning och återvänt till hemstaden Jackson. Familj och vänner förväntar sig att hon nu skall lägga sin utbildning åt sidan, och istället hitta en lämplig make att bilda familj med. Skeeter drömmer om att bli författare. Hon har blivit allt mer medveten om orättvisorna i rasåtskillnadspolitiken, och hon bestämmer sig för att kämpa emot den. På sitt sätt.

Hon skriver anonymt en bok där svarta hembiträden får berätta sina historier. De får möjlighet att återge den osminkade sanningen om hur det är att arbeta i vitas hushåll.
Boken kommer till under stort hemlighetsmakeri, eftersom det är ett livsfarligt projekt att delta i för alla inblandade. Historierna som berättas är fulla av kränkningar och elakheter, men här finns också exempel på hembiträden som blivit som en del av den vita familjen.
"Niceville" är en underbar roman som verkligen berör! Den är engagerande och lätttillgänglig, de 478 sidorna till trots! Den lyckas ge en nyanserad bild av de svartas situation innan medborgarrättsrörelsens genombrott i sextiotalets början. Jag blir också rörd av att läsa om dessa starka kvinnor, som trots svårigheter, håller ihop och behåller sin värdighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar